Dýňová pomazánka

CO BUDEŠ POTŘEBOVAT?

  • ¼ menší dýně Hokkaido
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř
  • Žervé 100 g, popř. kombinace žervé a tvarohu
  • Lžíce jogurtu
  • Citronová šťáva, bylinky, semínka nebo ořechy

Dýni omyjeme, zbavíme dužiny a nakrájíme na kostičky. Přendáme na plech vystlaný pečícím papírem, zakápneme pár kapkami olivového oleje a lehce osolíme. Pečeme při 200 stupních do změknutí – trvá to přibližně 25 minut.

Upečené kostky dýně vložíme do mixéru společně s žervé a jogurtem a rozmixujeme na hladký krém. Konzistenci pomazánky upravíme přidáním vody. Pomazánku dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem dle chuti.

Servírujeme namazané na celozrnném nebo žitném pečivu, dozdobit můžeme semínky, ořechy či bylinkami. Nezapomeňte na zeleninu.

TIP: místo dýně můžete použít např. pečenou papriku nebo jinou zeleninu podle své fantazie.

LÍBÍ SE TI MÉ RECEPTY?

V ebooku 7denní inspirace na vyvážený jídelníček získáš 35 zdravých receptů z běžně dostupných surovin, plán jídelníčku na 7 dní a také nákupní seznam! Pro více informací o ebooku 7 denní inspirace klikni ZDE.