Snídaně:

SLADKÉ:

Francouzské tousty

Celozrnný toust 3 ks, vejce 1-2 ks (podle potřeby), mléko 2 lžíce, med lžička volitelně, skořice ½ lžičky,

jahody 50 g, banán 30 g (1/3 středního kusu) nebo jiné ovoce, jogurt bílý 3,5 % tuku 2 lžíce nebo 1 lžíce tvarohu/řeckého jogurtu/skyru

Tousty obalte ve směsi z vejce, mléka, medu a skořice. Opečte nasucho nejlépe na grilovací pánvi nebo v troubě. Servírujte posypané jahodami, banány nebo jiným ovocem a jogurtem.

 

Jablečné lívance, 2 porce

Vejce 1 ks, mléko 80 ml, jablečného pyré 100 g (rozmixované jablko nebo jablečná přesnídávka bez cukru), ½ strouhaného jablka, prášek do pečení 5 g, celozrnná mouka 100 g, skořice lžička, špetka soli.

Všechny ingredience spojte a opékejte lívanečky na min. množství tuku – jen potřete zlehka nepřilnavou pánev. Servírujte potřené lžící tvarohu/skyru/řeckého jogurtu nebo 2 lžícemi jogurtu okolo 3,5 % tuku. Můžete ozdobit kostičkami jablka, malinami, apod, přidejte malou hrst oříšků/semínek nebo lžičku ořechového másla.

 

SLANÉ:

Míchaná vejce s cottage

2 vejce, lžička oleje, 50 g Cottage, pečivo, zelenina.

Cottage dejte až do hotových míchaných vajíček, zeleninu můžete dát bokem, ale mým tipem je nakrájet si rajčata na drobné kostičky, zbavit je rajčatové šťávy a vložit je minutu před dohotovením vajíček.

 

Tousty Caprese

celozrnný toust 3-4 ks, bazalkové pesto (lehce na každý opečený toust, pesto si udělejte domácí nebo ho kupte např. v Lidlu nebo v drogerii DM), 60 g (půlka balení) mozzarelly light, rajčata na plátky, popř. ještě lístky čerstvé bazalky

Servírujte na opečené tousty nebo tousty zapečte.
Domácí pesto - rozmixujte lístky bazalky, olivový olej, piniové nebo kešu ořechy, česnek, špetku soli.

 

Svačina:

Chia pudink

4 lžičky chia semínek, 100 ml mléka, ½ banánu, 70 g (1/2 balení) řeckého jogurtu 0 %, bobulovité ovoce, sladidlo dle potřeby.

Připravte si chia pudink den předem. Do skleničky vsypte chia semínka, oslaďte čekankovým sirupem nebo jiným sladidlem a zalijte mlékem. Uložte do lednice do druhého dne. Do skleničky s chia pudinkem přidejte řecký jogurt a ozdobte ovocem.

Kus ovoce a jedna varianta:
150 g jogurtu nebo polotučného tvarohu, balení cottage, 200 - 300 ml kefíru nebo jogurtového nápoje, 2 plátky sýru do 30 % tuku (40 g)

 

Tvarůžková pomazánka, 2 porce

Tvarůžky 2 kolečka, lučina linie 50 g, jogurt nebo cottage velká lžíce, 1/2 cibule, sladká paprika lžička - smíchejte a servírujte s pečivem (cca 50 g) a zeleninou.

 

Oběd:

Zapečený květák

1 střední až větší květák, 2 střední brambory, 1 vejce, 60 g libové vysoko%šunky, 130 ml mléka, 40 g gervais fitprotein nebo lučina linie, 60 g eidamu, 100 g zakysané smetany, kari, sůl, pepř, muškátový oříšek, sušená petrželka

Květák si rozdělte na růžičky, které uvařte v osolené vodě. Až bude květák měkký, tak ho dejte do pekáčku a připravte si směs, kterou na květák nalijete. Směs: brambory si nastrouhejte nahrubo, přidejte mléko, vejce, zakysanou smetanu, gervais, strouhaný sýr, nakrájenou šunku a veškeré koření. Směs nalijte na květák a pečte do doby než se vám udělá zlatavá vrstva. Servírujte s dresinkem: bílý jogurt, citronová šťáva, kari, sůl a česnek.

 

Krůtí/kuřecí prsa s kurkumou a zeleninou

Přepuštěné máslo nebo olivový/řepkový olej, cuketa na nudličky ½ ks, cibule na proužky či jarní na kolečka, další zelenina podle sebe (mrkev, fenykl, apod., krůtí/kuřecí prsa osolená a obalená v solamylu, kurkuma lžička, sojová omáčka 2 lžičky.

Na másle či oleji orestujte maso a následně jej vyjměte z pánve na talíř. Přidejte zeleninu, krestujte cca 3 min, přisypte kurkumu a sojovou omáčku, orestujeme, vraťte maso zpět do pánve a zalijte dle potřeby vodou. Duste cca 15 min pod pokličkou. Servírujte s 200 g brambor, 70 g bulguru nebo 70 g rýže (množství před tepelnou úpravou).

 

Zapečené těstoviny se šunkou a hráškem, 4 porce

Těstoviny 250-300 g, šunka 300 g, hrášek 150 g, 12% smetana 200 g, 4 vejce, sůl, pepř, parmazán 2 lžíce

Těstoviny uvařte - ne zcela, slijte a vraťte zpět do hrnce – přidejte na kostičky nakrájenou šunku (doporučuji koupit si nekrájenou u řezníka), vejce rozšlehané se smetanou, hrášek, osolte, opepřete, přidejte parmazán, promíchejte a přemístěte do pekáčku/zapékací mísy a nezakryté pečte při 200 stupních cca 20 minut.

 

Večeře:

Pizza z tvarohového těsta

nízkotučný tvaroh 50 g, celozrnná špaldová mouka hladká 50 g, lžička oleje, 2 lžíce vody

Náplň: dle svých preferencí, doporučuji na základ rajčatovou omáčku bez přidaného cukru nebo mixovaná rajčata s oreganem, šunku 30 g, strouhaný sýr 40 g, žampiony, .... fantazii se meze nekladou 🙂

Zpracujte těsto, zabalte do folie a dejte na chvíli do lednice. Následně rozválejte na placku (skvělá je silikovaná podložka, není třeba podsypávat moukou). Navrstvěte, začněte rajčatovou omáčkou a strouhaným sýrem, dál podle sebe. Okraje nechte volné a potřete je lehce olejem. Pečte 10-15 minut.

 

Pečená zelenina po balkánsku

Vejce 1 ks, balkánský sýr 50 g, zelenina – bílá paprika, rajčata, žampiony, koření sladká paprika ½ lžičky, můžete i chilli, pečivo, další zelenina k podávání.

Zeleninu nakrájejte na plátky, balkánský sýr na kostky, smíchejte s vejcem a kořením, osolte, opepřete a dejte péct na 180 stupňů po dobu 15–20 minut.

 

Tvarůžkové placky 2 porce

100 g tvarůžků, tvaroh polotučný 250 g, 1 vejce, majoránka, pepř.

Umíchejte těsto, tvořte pomocí lžíce placky, přemístěte je na plech vystlaný pečícím papírem a pečte při 190 stupních dozlatova - cca 20/25 minut. Servírujte s pečivem a zeleninou.

 

 

Další snadné vyvážené recepty najdeš v mých eboocích.

Nezapomeň si stáhnout můj ebook zdarma a zjisti 7 nejčastějších chyb a přesvědčení, které tě brzdí na tvé cestě za zdravějším tělem a udržitelnými výsledky.

PROPOJME SE NA MÝCH SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH

Jestli máš jakékoli otázky, neváhej mne kontaktovat na info@zlaskykjidlu.cz